Οι χώρες του κόλπου, Σ. Αραβία, Ομάν, Μπαχρέιν Εμιράτα κλπ έχουν δημιουργήσει μια οικονομική ένωση αντίστοιχη της ΕΕ, βέβαια θυμίζει πιο πολύ ΕΟΚ παρά ΕΕ, συζητάνε πάντως και για κοινό νόμισμα.

Φυσικά πρέπει να λυθούν πολλά πολιτικά προβλήματα όπως αυτό του Κατάρ.

Βάση αυτής της συνθήκης υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση αγαθών και υπηρεσιών στις χώρες του κόλπου.

Οι λόγοι που θα επενδύσει κάποιος σε εταιρείες του κόλπου είναι βασικά για τη διείσδυση στην τοπική αγορά η οποία όμως δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα.

Ο προστατευτισμός ο οποίος έχουν δημιουργήσει απαιτεί τη συμμετοχή ενός τοπικού συνεταίρου με ποσοστό τουλάχιστον 51%.

Σε κάποια από τα κράτη του κόλπου υπάρχει η πιθανότητα για εγκατάσταση υποκαταστήματος ευρωπαϊκής ή άλλης χώρας αλλά και πάλι πρέπει να εξεταστεί τι εργασίες θα προσφέρει, γιατί όλα τα αντικείμενα δεν είναι ανοικτά σε ξένους.

Εξαίρεση ίσως αποτελεί το Μπαχρέιν όπου βάσει της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, οι αμερικάνικες εταιρείες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις τοπικές, κατά συνέπεια το τοπικό υποκατάστημα της αμερικανικής εταιρείας μπορεί να παρέχει ελεύθερα τα αγαθά και τις υπηρεσίες του σε όλες τις χώρες του κόλπου.

Οι εταιρείες στις ζώνες ελεύθερου εμπορίου(Free Trade Zone Companies) χρησιμεύουν όταν έχετε κάποια μορφή μεταποίησης ή παραγωγής και στη συνέχεια εξαγωγή οπουδήποτε στον κόσμο.

Να ξέρετε όμως ότι μια τέτοια εταιρεία δεν μπορεί να ‘’εξάγει’’ απευθείας στις χώρες του κόλπου, είναι μόνο διαμετακομιστικό κέντρο και θα χρειαστεί κάποιο ενδιάμεση εταιρεία.

Το επόμενο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η ταχύτητα είναι κάτι άγνωστο στην αραβική γραφειοκρατία, μια εταιρεία μπορεί να κάνει τρεις μήνες να εγγραφεί, οι αραβικές τράπεζες είναι κάπως δύσκολες στο άνοιγμα λογαριασμού σε ξένους.

Αν λοιπόν θέλετε να μιλήσουμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.