Η Κύπρος ήταν για πολλά χρόνια δημοφιλής προορισμός για τον Έλληνα επιχειρηματία, είτε γιατί είναι κοντά, είτε για το κοινό της γλώσσας, είτε γιατί δεν υπήρχαν και πολλοί εξειδικευμένοι σύμβουλοι, η Κύπρος παρέμενε η υπ αριθμόν ένα επιλογή.

Σήμερα παραμένει ένας τόπος που θα τον πάρουμε σοβαρά υπόψη αρκεί να αναλύσουμε τα στοιχεία και να καταλήξουμε ότι αξίζει να επενδύσουμε.

Οι Κυπριακές εταιρείες ακολουθούν, με παραλλαγές, το Αγγλικό μοντέλο εταιρειών, έχουν όμως και αρκετές παθογένειες από την Ελλάδα, αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στο καταστατικό μας είναι πιο γραφειοκρατικό σε σχέση με τις Αγγλικές, υπάρχει πιο αυστηρός έλεγχος από τις Κυπριακές φορολογικές αρχές με αποτέλεσμα ακόμα και μια μικρή εταιρεία της τάξης τζίρου των 100.000 να θέλει ορκωτό λογιστή.

Στη συνέχεια και το τραπεζικό σύστημα έχει αλλάξει δραματικά από το 2013 και μετά, με αποτέλεσμα για το άνοιγμα ενός λογαριασμού να χρειαστούν ατέλειωτες συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια.

Όλα αυτά ανεβάζουν το λειτουργικό κόστος που πιθανότατα κάποιος που κάνει κάποιο όχι και τόσο βέβαιο βήμα να αντιμετωπίζει υψηλό ρίσκο.

Από την πλευρά της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχουν ατονίσει οι έλεγχοι για τα Κυπριακά (και Βουλγάρικα τιμολόγια) αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα αναζοπυρωθούν ξαφνικά.

Ποιο είναι το καλό, αυτό όλοι το ξέρετε γιατί δεν θα διαβάζατε τώρα αυτή τη σελίδα, είναι ο εταιρικός φόρος, ιδιαίτερα χαμηλός που έχει μπει στο μάτι της ΕΕ.

Αν λοιπόν έχετε διεθνείς εργασίες που δεν αφορούν την Ελλάδα, και ένα τζίρο πάνω από 150.000 θα σας συνιστούσαμε την Κύπρο, και για παροχή υπηρεσιών και για τριγωνικό εμπόριο.

Χαρακτηριστικά,μετοχική περιορισμένης ευθύνης, μετοχικό κεφάλαιο 1000 ευρώ, ένας διευθυντής ένας μέτοχος.