Παρά το Brexit την πτώση της λίρας και γενικότερα την οικονομική κατάσταση του Ηνωμένου βασιλείου, οι Αγγλικές εταιρείες (Σκωτσέζικες, Βορείου Ιρλανδίας) παραμένουν ένα δημοφιλές εργαλείο στο διεθνές εμπόριο, όχι μόνο λόγω ονόματος, αλλά και λόγω ευέλικτων φορολογικών νόμων που μπορούν να ξεπεράσουν πολλά προβλήματα σε άλλες χώρες με πιο πολύπλοκο φορολογικό και επιχειρηματικό καθεστώς.

Είναι εύκολες στην ίδρυση και σχεδόν τα πάντα γίνονται εκ του μακρόθεν, υπήρχε μια γραφειοκρατική δυσκολία η οποία ήταν η απόδοση ΑΦΜ σε εταιρεία που η διοίκηση της δεν ασκείται μέσα από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά πλέον μετά το Brexit το ΑΦΜ δεν θα είναι χρήσιμο καθώς δεν θα λογίζονται οι πράξεις ως ενδοκοινοτικές.

Οι Αγγλικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στον τομέα παροχής υπηρεσιών, προσοχή όμως χρειάζεται στο ποιους τιμολογείται και από που.

Δηλαδή μπορείτε να τιμολογήσετε μια αμερικάνικη εταιρεία, από μια Αγγλική που ο διευθυντής (το κέντρο αποφάσεων) ζει στην Ελλάδα κανείς δεν πρόκειται να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες, αν όμως κάνετε την ίδια πράξη και τιμολογήσετε μια εταιρεία στην Πορτογαλία τότε το πιθανότερο είναι ότι οι Πορτογαλικές αρχές θα ζητήσουν την εφαρμογή της συνθήκης αποφυγής διπλής φορολογίας.

Καλό λοιπόν είναι να το συζητήσουμε πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ίδρυση εταιρείας.

Ένα άλλο πρόβλημα που θα υπάρξει στη μετά brexit εποχή, είναι το τριγωνικό εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών.

Με άλλα λόγια αν δεν ισχύσει κάποια συμφωνία μεταξύ ΗΒ και ΕΕ οι αγγλικές εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν προϊόντα από την Γερμανία για να τα πουλάνε στη Ρουμανία.

Πέρα όμως από την παροχή υπηρεσιών οι Αγγλικές παραμένουν χρήσιμες και για την κατοχή ακίνητης και κινητής περιουσίας ή ως μέτοχοι σε ευρωπαϊκή οντότητα.

Χαρακτηριστικά μια Αγγλικής εταιρείας, μετοχική περιορισμένης ευθύνης μίνιμουμ μετοχικό κεφάλαιο μία λίρα, ένας διευθυντής ένας μέτοχος μπορεί να είναι και το ίδιο πρόσωπο.

Μη διστάσετε να μιλήσετε μαζί μας για τα σχέδια σας.